Γ’ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων - Αθήνα

Ιερά Οδός

Ίχνη της αρχαίας Ιεράς Οδού, που ένωνε την πόλη της Αθήνας με την πόλη της Ελευσίνας στην αρχαιότητα, εντοπίσθηκαν το φθινόπωρο του 1996, με αφορμή τις εκσκαφικές εργασίες για την τοποθέτηση του αγωγού φυσικού αερίου στην Λίμνη Κουμουνδούρου.

Πρόκειται για το ήδη γνωστό από τις δημοσιεύσεις του αρχιτέκτονα Ιων. Τραυλού, τμήμα της αρχαίας Ιεράς Οδού, που περνούσε από την κορυφή του Λόφου της Ηχούς και κατηφόριζε προς τους “Ρειτούς”, τις δύο Λίμνες, που ανήκαν άλλοτε στην κυριαρχία του Ιερού της Ελευσίνας.

Από τις δύο αυτές Λίμνες αφιερωμένες στις δύο Ελευσίνιες θεότητες, σώζεται σήμερα μόνο η νότια πλευρά, η “προς το Άστυ” που ταυτίζεται με την σημερινή Λίμνη Κουμουνδούρου.

Από την Ιερά Οδό διήρχετο, όπως είναι γνωστό η Πομπή των Ελευσινίων Μυστηρίων, με επικεφαλής την ιέρεια, τον ιεροφάντη και τον δαδούχο. Εδώ μάλιστα στους “Ρειτούς” – στα σύνορα της χώρας των Αθηναίων και της χώρας των Ελευσινίων – Αθηναίοι αξιωματούχοι προϋπαντούσαν την πομπή των Ελευσινίων που έρχονταν από την Ιερά Οδό, που ήταν στρωμένη με λουλούδια και κατευθύνονταν προς την Ιερά Πύλη του τείχους της Αθήνας, με προορισμό το Ελευσίνιο, κάτω από την Ακρόπολη.

ΕΥΡΗΜΑΤΑ

Τμήμα της αρχαίας Ιεράς Οδού, μετά τον καθαρισμό. Στο βάθος διακρίνεται η Λίμνη Κουμουνδούρου.

Τμήμα της αρχαίας Ιεράς Οδoύ, μετά τον καθαρισμό. Στο βάθος διακρίνεται ο Λόφος της Ηχούς.